Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

The New Center
— Sara Lännerström

På svenska

Utställningens teman kretsar kring övergivna platser, uppbrott, resor, drömmar, nya idéer och ett nytt centrum. Sara Lännerström har låtit sig inspireras av den klassiska romanen Vredens Druvor och har dessutom nyligen tillbringat två månader i Detroit, USA.

In English

Kvällsdagern låg som en tunn slöja, och under den lyste jorden. Därigenom fördjupades alla dimensioner: en sten, en påle, ett hus hade större djup och tyngre massa än i dagsljus.
Citat: Vredens Druvor, John Steinbeck

Som utgångspunkt för utställningen The New Center, har jag haft romanen Vredens Druvor. Sociala orättvisor, berättelser om människor som tvingas bryta upp från sina hem, fly och hoppas på en bättre tillvaro. Eviga teman som, även om denna berättelse utspelar sig i 1920-talets Amerika ändå på många sätt speglar samtiden. Flyktinglägren är inte utbredda i Kalifornien längre, men på många andra platser runt om i världen. Problemen är  tunga och stora. Därför känns det lättare att inspireras av Steinbecks roman från depressionens Amerika. En roman som också är mycket poetisk, mänsklig och målande.

Människor som flyr för det fruktansvärda de lämnar bakom sig – dem händer det märkliga ting, somligt är bittert grymt, annat är så vackert att det tänder en trons låga som aldrig slocknar.
Citat: Vredens Druvor, John Steinbeck

Jag ser mig inte i första hand som en politisk konstnär men behöver känna drivkraften av förändring, kraften i berättandet eller någon typ av lösning på problemen. I den här utställningen har jag arbetat utifrån berättelsen om familjen Joad, en av alla familjer i centrala USA som tvingades bryta upp från sina gårdar och ge sig av västerut mot Kalifornien för att finna en ny plats i tillvaron, söka jobb och hoppas på en bättre framtid. Utställningen är inte tänkt som en iscensättning av romanen utan är snarare en utgångspunkt jag känner mig hemma i. Som jag ser det lika poetisk som politisk.

Utställningens titel är hämtad från en stadsdel i Detroit, där jag tillbringade två månader under våren. Namnet på stadsdelen är en utopi i sig, då The New Center är en av de mer ödsliga i centrala Detroit.

Sara Lännerström bor och arbetar i Göteborg. Ställde senast ut på Konsthallen, Göteborg i utställningen ”Love Explosion” 2013. På Galleri Konstepidemin kommer hon främst visa skulptur/ installationer. Men också foto och måleri.

www.saralannerstrom.blogspot.com.