Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Allting har sin början i mörker
— Anna Nordenskiöld

”De senaste tre åren har jag periodvis bott och arbetat på Lamu, en liten ö och stad som ligger i Indiska oceanen, på Kenyas norra kust, 150 km från Somalias södra gräns.

Lamu är ett samhälle med naturliga ljud och utan bilar. Transporter sker med båtar, åsnor och med män som drar, bär och lyfter. Åsnorna är en förutsättning för tunga transporter i de trånga gränderna i stenstaden. De bär allt, och lever fritt på gatorna väl omhändertagna av sina ägare. Platsen är ofattbart rik på visuella intryck. Det uråldriga och mobiltelefonerna sida vid sida. Män, kvinnor och barn hälsar vänligt och artigt när vi möts på gatan. De kallar mig Madam eller Mama Anna. Kenya och Lamu med sin islamiska Swahili kultur har påverkat min konst. Närbilder istället för avståndsbilder. Min färghållning har blivit saftigare, glansigare och klarare. Jag tycker mycket om att arbeta när jag är där. Målningar som jag sedan bearbetar och färdigställer när jag kommer hem till Sverige. Jag lever i ett fruktbart växelbruk där Lamu är mitt Orust, mitt Fårö eller Öland.

Första gången jag kom till Lamu var för sjutton år sedan då jag besökte min farbror Kjell Nordenskiöld, som där ägde ett mindre klassiskt Swahili-house. Han hade i slutet av sextiotalet flyttat till Nairobi för att som chef dra igång SIDAs verksamhet i Kenya med olika brunn-borrnings och skolprojekt samt organisera öppnandet av det första SIDA-kontoret i Nairobi. Mitt intryck av ön och dess kultur blev överväldigande, och det är först de tre senaste åren som jag har kommit igång att på allvar arbeta där.

I Pannrummet visar jag målningar gjorda 2012 på Lamu, där jag i tre månader var ’artist in residence’, på The Factory. En f.d. cocosnötsoljefabrik som renoverats och iordningsställts till bostad och konstnärsateljéer av Nicolais Logsdail, som driver Lisson Gallery i London. Han kom till Lamu på nittiotalet och blev precis som jag bergtagen av platsen.

De här målningarna handlar om relationer mellan oss människor. Och de har tidigare visats på Paa Ya Paa Art Center i Nairobi med titeln, The Garden of Eden.”

Anna Nordenskiöld

Anna Nordenskiöld ställer även ut i Galleriet.

Anna Nordenskiöld är född i Åre. Bor och arbetar i sin ateljé i Stockholm och periodvis på Lamu i Kenya. Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm (1980–86) och teckningslärarinstitutet, konstfack (1972–76). Hon har även haft en fast tjänst som lärare i måleri på Konstfack mellan 1987–2003. Anna har erhållit tvååriga stipendier från Konstnärsnämnden, 2011–13 för fjärde gången, och bl.a. Edstandska Stiftelsens Stipendie 1992. Anna är bl.a. representerad på Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum, Statens Konstråd, Paa Ya Pa Art Center Nairobi, landsting/kommuner och privata samlingar samt på Konstmuseer över hela Sverige. Resor har varit av stor betydelse för Annas konstnärskap. I urval: Detroit 1966-67, Indien 1986 och 2011, New York 1988, Bhutan 2011, återkommande resor till Kenya och Lamu fr.om. 1998–2014.

Varmt välkomna!