Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Vänträff med Eva Dahlin & Sten Källman


Djur, natur och klanger från Haiti. Det som förenar kvällens båda konstnärer är deras absoluta hängivenhet till sina motivvärldar. Den ena med penseln i hand, den andre med saxofonen.

Eva Dahlin arbetar med kroppen som tema – insida, utsida och dialogen däremellan. Oftast handlar det om djur. Hon ser kroppen som hölje och behållare, organen som livets fantastiska mångfaldighet men också dess bräcklighet – liv, död, struktur och variatio.

Eva beskriver sitt arbetssätt med teckning och måleri som ett pågående samtal med objektet. Hennes utgångspunkt är biologin och den ”avhumaninsering av naturen” som hon registrerar, och hon använder gärna djur som motiv i sina bilder.

Sten Källman studerade musik vid Göteborgs universitet och deltog i början på 70-talet i ett studentutbyte med Haiti. Det resulterade i en livslång kärlek till landets kultur, musik och kreolspråk. Den haitiska musiken har under lång tid fått en central plats i hans musikskapande. Han har arrangerat ett stort antal sånger för kör och slagverk inspirerade av haitiska klanger, bland annat i Sångensemblens föreställningar och skivor.

Vodou-beat-orkestern Simbi är ett annat av Stens många pågående haitiprojekt, ofta i samarbete med framstående sångare och musiker från Haiti. Simbi har turnerat världen över. Sedan tiden med Filarfolket på 80-talet har den svenska (och norska) folkmusiken upptagit Stens intresse framför allt som saxofonist. Sten spelar i folkfusiongruppen Den Fule och tidigare i spelmanstrion Bäsk.

Konstepidemins Vänner ger dig möjlighet att träffa konstnärerna och ta del av deras arbeten. Det sker på informella vänträffar där konstnärerna guidar oss in i sin konst och berättar om den kreativa processen bakom verken. Det är en unik möjlighet att fördjupa förståelsen av den konst som skapas i Göteborg idag. Läs mer om medlemskap i Konstepidemins Vänner