Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Föreläsning

Föreläsning Ranwa Alamsi & Bra 10

Föreläsning med artist in residence Ranwa Alamsi från Bahrain. Ranwa är poet, romanförfattare, konstnär och aktivist. Som författare har hon publicerat två böcker skrivit artiklar i arabiska tidningar och tidskrifter. Som konstnär har hon diplom i fri konst och har deltagit i många utställningar. Ranwa kommer att tala om sitt eget skrivande och om den samtida arabiska poesin.

Sara Hallström kommer att presentera och läsa några svenska tolkningar av Ranwa Alamsis dikter. Sara har tolkat Ranwas dikter i nära samarbete med Kholod Sagir till tidskriften Kritikers nummer Drömmar är inte förhandlingsbara (nr 37, 2015) .

Om Ranwa Alamsis skrivande:
”Fingrar på tangenterna ett utrymme som svämmar över av oss”
 Vilka är rummen och var ligger platsen för Ranwa al-Amasys poesi? Dikternas dygn trafikeras av röster, viskningar, andetag, sång. Ett vi dansar i rymden, datorer ringer upp varandra vid nattens slut. Dalí visar fingret på duets Facebook-vägg och i en trädgård strös blomblad. Över pappersarket flyter en bit liv ut, för att sedan knycklas ihop till en boll och täppa till hålet i huvudet. Samtal, skrift och ord bär på tung och tålmodig upprepning liksom på molnlik flyktighet. Ögon och öron fångar upp och förvaltar, fogar samman världens förhandlingstrådar och brus. Utsträckta händer, skrivande händer. Språk lösgör sig i kommunikationen mellan du och jag, mellan server och server, mellan annons och användare, mellan jaget och jagets pappersark. I cirkulationen mellan skärningspunkter som dessa skapar Ranwa al-Amasys dikter sina samband.

Föreläsning (på engelska) 18.00-19.30 därefter BRA 10