Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Fotografier
Joanna Helander

På utställningen visas bilder som är tagna under inspelningarna av filmerna Tvillingarna från Kraków, Återkomster och Teater Åttonde Dagen, några av de filmer konstnären Joanna Helander har gjort tillsammans med Bo Persson. Sen dess har de också ställts ut, blivit bokomslag, affischer, illustrationer i tidskrifter med mera. Lyfta ur sitt ursprungliga sammanhang har de stimulerat till de mest halsbrytande tolkningar. En iscensatt verklighet eller livets iscensättning?

Om Joanna Helander

Joanna Helander är fotograf, filmare och författare, född och uppvuxen i Polen. Hon emigrerade till Sverige 1971 och är bosatt i Göteborg. Hon har givit ut en rad fotoalbum där hon ofta skildrat sitt forna hemland till exempel Kobieta – om kvinnor i Polen, Gerard K – breven från Polen och Om Hon från Polen vore Här (om Nobelpristagaren i litteratur Wisława Szymborska).

Senast gav hon ut albumet ”Ladies Looking” i samband en stor retrospektiv utställning på Fotofestivalen i Kraków.

Joanna Helander är också verksam som dokumentärfilmare och har tillsammans med Bo Persson gjort flera prisbelönade filmer bland annat den så kallade trilogin om Polen och nu senast Watching the Moon at Night – om terrorism och antisemitism.

Med stöd från/I samarbete med

ABF
Göteborgs Stad