Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

Frukostseminarium: Bländad – en föreläsning om privilegier och ansvar kopplat till vithet

Till årets andra föreläsningsserie på tema Kris-Populism-Konst har vi bjudit in stipendiaterna till Angereds residens 2015, Johanna Gustavsson och Zafire Vrba, som kommer att tala om de privilegier som vithet ger i vårt samhälle.

Bländad – en föreläsning om privilegier och ansvar kopplat till vithet

Vi måste snacka om vitheten och rasismen inom konsten. Vi måste göra upp med vithetsprivilegier och se de intersektioner där vithet och andra maktstrukturer möts.

I föreläsningen kommer konstnärerna Zafire Vrba och Johanna Gustavsson dra en linje mellan vårt koloniala arv och dagens gentrifieringsprocesser. Med hjälp av konst och populärkultur synas myten om den skandinaviska estetiken och den svenska godheten.

Johanna Gustavsson och Zafire Vrba driver tillsammans FAGS – Feminist Art Gallery, Solidarity, som är en feministisk separatistisk plats för konst. Sedan 2013 håller dom kursen Bländad – en kritisk kurs om vithetsnormer. Som en del av Johannas och Zafires residens på Konstepidemin under våren kommer de hålla en Bländadkurs för feministiska konstnärer som inte utsätt för rasism.

Föreläsningen är öppen för alla och föregår kursen Bländad som Johanna och Zafire kommer hålla på Konstepidemin under våren. Anmälningar till kursen öppnar den 17 februari, mer info finns på fags.se

9.30  öppnas dörrarna, vi bjuder på stor frukost. Föreläsningen börjar kl 10.00.

Fri entré. Begränsat antal platser, för att säkra din plats maila Meira Ahmemulic på meira(at)konstepidemin.se

Seminarierna äger rum i hus 10 på Konstepidemin.

Tidigare seminarier:

20 januari 2015 ”Mellan marknadsfundamentalism och protofascism: konstpolitikens hot mot konsten”.

Utifrån ett handfull konstpolitiska förslag och beslut analyserar föreläsningen konstpolitikens konsekvenser för konstens utrymme och möjligheter.

 Edda Manga är idéhistoriker och redaktör på tidningen Feministiskt perspektiv.

 

 

 


16 december 2014 ”Al Hilm Al Arabi” (The Arab Dream) med Samah Hijjawi.

Performanceföreläsningen Al Hilm Al Arabi (Den arabiska drömmen) binder ihop idéer om konstnärlig produktion och medias mainstream bilder med den levantinska arabiska världen. Utifrån Hijjawis forskning om hur förflyttningar och trauma har påverkat muntliga och visuella uttryck ifrågasätter hon vilken roll medier och konstnärliga produktioner spelar för allmänhetens visuella språk och politiska fantasi – och för de tecken och symboler som får genomslag under viktiga politiska händelser.

Föreläsningen lånar ur Susan Sontags bok ”Beträffande andras smärta”, konst från 1970-talet och Hijjawis egna verk som verktyg för politiskt motstånd för Palestina. Performancen väver samman skeenden som ifrågasätter konstproduktionens relation till politik under det senaste halvseklet i arabvärlden, i motsats till medias hegemoniska och statligt sponsrade retorik, och deras inverkan på den politiska fantasin.

Samah Hijjawi är konstnär, curator och skribent bosatt i Amman och Bryssel. Hennes arbeten har visats i Daral Al Funun, the Khalid Shoman Foundation (Amman), Bir Zeit University i Ramallah, Apex Art i New York, och Meeting Points 6 (Beirut, Athens, och Berlin).


18 november 2014 ”Biografi, erfarenhet – sanning och fiktion” med poeten och litteraturkritikern Khashayar Naderehvandi. Han debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och utkom förra året med romanen Vilar i era outtröttliga händer. Mottog 2014 Sveriges Radios Novellpris.

 


21 oktober 2014 ”Den synliga vitheten: vithetens betydelser i svensk litteratur”

Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet forskar kring vithet i verk av bland andra Selma Lagerlöf, Moa Martinson och Hjalmar Söderberg.

 

 

 


16 september 2014 ”Revolution”. Regissören och dramatiker Charlie Åström talar utifrån sitt arbete i Egypten, vilket har resulterat i uppsättningen ”Revolution” med premiär i oktober på Angeredsteatern.