Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Modelling
— Gustavo Perillo Nogueira

Only Cannibalism unites us. Socially. Economically. Philosophically. The unique law of the
world. The disguised expression of all individualisms, all collectivisms. Of all religions. Of all
peace treaties. Tupi or not tupi that is the question.

Ur, Manifesto Antropofago / Cannibal Manifesto, av  Oswald de Andrade.

I Gustavo Perillo Nogueiras arbete är individen ett centralt och återkommande motiv. Hans verk befinner sig i gråzonen mellan individens ofrivilliga beteende att smälta in och försvinna i det kollektiva och strävan efter att bevara sig själv (som tar till sig det kollektiva utan att tappa sin essens).

Jag undersöker och söker efter trådar som kan orientera mig i min egen identitetsresa som jag har upplevt genom flytten från mitt hemland Brasilien till det nya landet Sverige, då mitt konstnärskap föddes. Jag fascineras av det kulturella mötet, denna ömsesidiga företeelse som poeten Oswald de Andrade så starkt beskrev i sin “Manifesto Antropófago” (Cannibal Manifesto) som en ständigt pågående ofrivillig ”antropofagisk” ritual. Metaforen om den kannibalistiska ritualen där kött och blod ersätts av kulturen höjer dialogen om mötet mellan människor med olika kulturell bakgrund till en annan nivå. I ljuset av 2000-talet får detta koncept, som Andrade skrev 1928, en ännu större betydelse och bryter med möjligheten att isolera kulturen till geopolitiska gränser. Min identitetsresa har gjort att delar av det jag tagit med mig hit har förändrats, ätits upp av den nya kulturen. Ömsesidigt – den svenska kulturen påverkar och formar invandrarna men invandrarna är också ett aktivt element som bildar och formar det moderna svenska samhället.

På Galleri Konstepidemin visar Perillo – med foto, video, performance, installation – olika fragment av ett enda narrativ som har som utgångspunkt hans egna vardagliga erfarenheter och skildringar av individen. Genom att zooma ut och in i den mänskliga tillvaron försöker han ställa frågor som berör norm, perspektivförskjutning, det kulturella mötet, att titta tillbaka och börja på nytt.

Händer under utställningen:

10 oktober kl  17–19. Matperformance: “Mammas Pão de queijo – recept #2”,  med Gustavo Perillo. Besökare bjuds på Pão de queijo (ostbröd, typiskt från brasilianska delstaten Minas Gerais).

11 oktober kl 13.  Matperformance med matlagning utifrån Tore Wretman recept.  Kock är  Håkan Wikström som också medverkar i utställningens film “Eating Tore Wretman”. Du som besökare bjuds på smakportioner och cachaça (brasiliansk sockerrörsbrännvin). Först till kvarn.

12 oktober kl 15–16. Performance med Mauritz Tistelö, “Att köa för att äta upp sig själv”, utifrån kannibalmanifestet av Oswald de Andrade, som aktualiserats i pågående utställning.

————–

16 oktober:

kl 16–16.45, Samtal om Konst med Gustavo Perillo Nogueira och hans inbjudna gäster: Konstnärerna Fröydi Julianne Belle Laszlo, Sven Drobnitza, Lars Dyrendom och Daniel Josefsson. Ett samtal med utgångspunkt i Gustavo´s pågående utställning “Modelling” på Galleri Konstepidemin.

kl 17–20, Matperformance: Antropofagisk ritual. Kom och ta med 2 ingredienser,
det kan vara allt från barndomsminne till det du har i ditt kylskåp. Salt, peppar, smör och olja finns. Vi blandar våra ingredienser och lagar maten. Välkommen!

——————–

18 oktober kl 15. Poesinoise med Ikaros, musik- och poesikollektiv, i pågående utställning.

——————–

19 oktober:

kl 13–15. Videoinstallation i pågående utställning av Paula de Hollanda, Mariana My Suikkanen Gomes och Glauko Lima, där verk inspirerade av pågående utställningen visas.
kl 12–16, visar Gustavo Perillo en modell med miniatyrfigurer i skala 1:87 som han byggt under utställningsperioden.

——————–

Gustavo Perillo Nogueira är född i Lagoa da Prata/Brasilien, bosatt i Göteborg sedan 2005. Han gick kandidat- och masterprogrammet vid Högskolan för fotografi (Akademin Valand/Fotografi programmet) i Göteborg 2006-2011. Perillo har ställt ut på olika grupputställningar bl.a. på Hasselblad Center, Röda Sten konsthall, Konsthallen i Göteborg, Fotografins Hus och Liljevalchs. Gustavos första separatutställning efter examen visas på Galleri Konstepidemin.

http://www.gustavoperillo.com/