Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Dubbelporträtt
— Helena Marika Ekenger

En mors porträtt av ett barn.
Ett barns porträtt av en mor.

VERNISSAGE, 2 SEPTEMBER KL 17–20

VÄLKOMMEN!

Verket är en rumslig iscensättning som består av ett skåp, en matta, ett projektorbord, en diaprojektor,
10 diabilder och en tavla.

När min mamma gick bort hittade jag flera rullar omonterade diabilder tagna när jag var liten. Bilder ingen någonsin tittat på. Så kan det bli. Småbarnsåren är ett intensivt nu. Saker blir liggande. Ogjorda och bortglömda. Jag vet. Ändå gjorde det lite ont. Nu har bilderna funnit sin plats.

Tavlan är ett porträtt av mig, målad av min mamma.
Skåpet är mitt porträtt av mamma.
Min fars blick är närvarande – han själv osynlig, osedd.

Dubbelporträtt knyter an till tidigare arbeten: Welcome to the Slaughterhouse (performance i samarbete med Flora Könemann på Galleri Rotor 2) och Habitus (the Other Field)/Habitus (the Wake) på Röda Sten. De är alla scener i en berättelse som undersöker habitus, klassresor och identitet med min familjehistoria som inspirationskälla och fond.

Jag har mina rötter i teatern och arbetade under många år som maskör och kostymtecknare. 2009-2011 läste jag en master på Konsthögskolan Valand och idag varvar jag konstprojekt med uppdrag inom design och scenkonst. Jag bor i Norsesund utanför Göteborg och är aktiv i Norsesundsgruppen, en lokal konstnärsgrupp som arrangerar konstvandringar, utställningar och andra evenemang.

Helena Marika Ekenger

www.ekenger.se