Internationella spelmansstämman 2016

ISK2016_utantext400

Konstepidemins Internationella Spelmansstämma är en manifestation för gränslös musik, gemenskap och viljan att spela tillsammans. Välkommen till nya musikaliska möten, jamsessions & grymma konserter – som publik eller spelman, med eller utan ditt instrument!

INTERNATIONELLA SPELMANSTÄMMAN
28 MAJ 14.00 – 02.00
FRI ENTRÉ

Öppen scen & jamsessions. Föreställning & tumpianoworkshop för hela familjen. Livemåleri av konstnären Jonathan Ollio Josefsson. Restaurang Blå huset har öppet till midnatt.

Info om Konstepidemins tillgänglighet!

PROGRAM ladda ner som pdf

14.00 INVIGNING Blå Huset
14.30 WORKSHOP TUMPIANO 10:an
15.00 MUSIKTEATER ÄVENTYR & RESFEBER Gröna Rummet
16.30 MUSIKIMPRO MED PREPPAT PIANO Ateljé 403
17.00 FRU SKAGERRAK Blå Huset
18.00 WORLD WIDE ORCHESTRA 8:an
19.00 KOPANITSA & BALKANDANSARNA Gröna Rummet
19.00 INDIEFOLKTRION Studion
19.00 ÖPPEN SCEN Blå Huset
20.00 REPIQUE PANDEIRO DUO 8:an
21.00 BAROKKSOLISTENE – an alehouse session Blå Huset
22.00 MIRIAM AÏDA 8:an
23.00 SPÖKET I KÖKET Blå Huset
23.00 ENSEMBLE MAKADAM feat. AVIN OMER Studion
00.00 SIMBI feat. SANBA ZAO 8:an
01.00 DJ ROBERTO N PEYRE 8:an

18.00 – 22.00 Fritt spelrum – jamsessions Gröna Rummet

 


ISK_FLYER_FBevent_400jpg

VAD & VEM ÄR EN SPELMAN?
En spelmansstämma handlar om att träffas, spela musik och tillsammans befinna sig i ett sammanhang med musik i fokus. Vi tror att skapandet av musikaliska möten är en stark drivkraft för de som känner släktskap med begreppet spelman och spelmän finns överallt, i alla länder, i alla kulturer och inom alla musikstilar.

 


Repique Pandeiro Duo: Bernardo Aguiar & Gabriel Policarpo

REPIQUE PANDEIRO DUO (BRA)

Med de klassiska slagverken pandeiro och repique skapar Bernardo Aguiar & Gabriel Policarpo sitt eget sound ur en traditionell brasiliansk musiktradition.  Tillsammans utforskar de nya sätt att spela och skapa musik. Det är snabbt, medryckande och svettigt – och kanske får de oväntat sällskap på scenen.


Foto: Per Buhre

Ensemble Makadam feat. Avin Omer (SWE)

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering.

Tillsammans med sångerskan Avin Omer blandas kurdisk musiktradition och västerländsk konstmusik genom planerade och oplanerade improvisationer.


Alehouse

Barokksolistene – An Alehouse Session (NOR)

Under ledning av Norges främsta barockviolinist Bjarte Eike tar Barokksolistene med dig på en resa till 1600-talets ölpubar i London. Folkligt, förföriskt och festligt –  ljudligt ackompanjerat av prat, stoj och förmodligen en hel del öl.


Spöket_i_köket_2_foto_Matthias-Gräns

Foto: Matthias Gräns

Spöket i Köket (SWE/DK)

Spöket i Köket är ett svenskt/danskt tiohövdat folkmusikmonster med svans. Svansen består av lika delar polska, reel, vals, polka, strathspey, schottis, jig, visa och dans. Spöket spelar fiol, vevlira, footstomping, hel blåssektion och en massa annat, och musiken kommer från nordisk och kanadensisk folkmusiktradition och från spökets egna huvuden.


miriamaida_fotocharlottecarlbergbarg_0957

Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Miriam Aïda (SWE)

Miriam Aïda, som även arbetar som programledare och producent för P2 Live, har nio kritikerrosade soloalbum i bagaget. På nya albumet Quatro Janelas samarbetar hon med musikerna Mats Andersson, Ola Bothzén och Finn Björnulfson. Miriam Aïdas musik är en mix av samba från Rio, afrobrasilianska rytmer med influenser från reggae, jazz och soul och ett stänk av svensk melankoli.


Foto: Donovan von Marten

Indiefolktrion (SWE)

Indiefolktrion – Oskar Reuter, Erik Dahl och Viktor Turegård – spelar nyskriven folkmusik på piano, kontrabas och mandolin.

Musiken är skir, lyhörd och äventyrlig. Melodisk näring hämtas ur svensk folkmusik, jazz och barock. Det finns en längtan och ett vemod. Men ibland formas musiken till ett stort leende.


FruSkagerak

Fru Skagerrak (SWE/NO/DK)

Tre damer, tre spelmän, tre skandinaviska länder – en unik trio. Fru Skagerrak spelar musik från länderna kring Skagerrak, med stänk från både Nordsjön och Atlanten. Debutalbumet som blandar sånger från rika folkmusiktraditioner med Fru Skagerraks egen musik har Sverige release på Internationella Spelmansstämman!


wwo2014-525x290

World Wide Orchestra (SWE)

Bandet med sällsynt stor spelaptit! Medlemmarna är mellan 16 och 22 år och kommer från Västra Götaland. Musiken kommer från hela världen. Här möts alla slags instrument; vanliga, ovanliga, urgamla & moderna. Med en smittande energi och spellust får de publiken att både sjunga och dansa.


KOPANITSA & BALKANDANSARNA (SWE)

Kom och lär dig att dansa balkandans! Kopanitsa består av sju musiker från Göteborg som frisk blandar egna musikaliska erfarenheter med balkanmusiken. Balkandansarna har en bred repertoar av ring- eller kedjedanser från Bulgarien, Makedonien, Serbien, Kroatien, Rumänien, Ungern, Armenien, Turkiet och Grekland.


SIMBI (SWE) feat. Sanba ZAO (HAITI)

SIMBI är ett kreolsjungande niomannaband som spelar “vodou-beat”, det enda i sitt slag. Simbi skapar en själfull dansmusik, modern och egen, inspirerad av den haitiska rootsmusiken (mizik rasinn) som bandet har lärt sig i Port-au-Prince och på den haitiska landsbygden. Kraftfullt, funkigt och känslofullt. Release av SIMBIs nya album!


Roberto N Peyre

Haiti Vodou Beat Transmission

DJ set & Live Visuals (SWE)

Konstnären Roberto N. Peyre är kvällens DJ som tar oss in in natten med haitisk vodou, projektioner och förhäxande beats.


MUSIKIMPROVISATION MED PREPPAT PIANO
David Sperling Bolander & Anna Gustavsson

Välkommen in i ateljé 403 för musikimprovisation med preparerat piano, slagverk och sång tillsammans med David Sperling Bolander och Anna Gustavsson.


FAMILJ! Äventyr och Resfeber

En interagerande musikteater om vänskap, känslor och magiska instrument för barn 5-9 år.
Med Josefin Lidén – sång, cajon, maraccas & Ida Gillner – sång, gitarr, melodica, saxofon

Idajjan och Josajjan har bråttom till tågstationen. De ska på äventyr och tåget går snart!

Men vägen dit är inte så lätt. Det är svårt att följa kartan och vägen kantas av tankar om vänskap, tvivel, glädjepirr och överraskningar genom känsloblues, förtrollning, opera med magisk melodica, GPS-spotify-saxofon och stöveldans i ösregn…

Hur ska det gå? Kommer de hinna i tid? Kanske kan publiken hjälpa dem?

 


tumpiano

FAMILJ! WORKSHOP TUMPIANO

Bygg ditt eget tumpiano! Under ledning av musikern Anna Gustavsson och konstnären Torbjörn Steijner får du bygga ditt eget tumpiano. Tumpiano kallas även Mbira eller Kalimba. Vi bygger av trä och återanvänt fjäderstål samt målar och dekorerar. En workshop som passar alla åldrar, men barn under 8 år rekommenderas att komma tillsammans med en vuxen. Drop-in!


ISK_FLYER_FBevent_400jpg

VARMT VÄLKOMMEN!

För sjätte året i rad arrangeras Internationella Spelmansstämma i Göteborg som en hyllning till spelmän i alla format, från hela världen, samt till alla som på ett eller annat sätt sysslar med musik.

FRI ENTRÉ

Arrangör:
Henrik Cederblom / Konstepidemin
Kontakt:
Henrik Cederblom 073-7769034

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur