Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Konsten att arbeta med offentlig konst


Konstepidemins Vänner arrangerar en kväll om offentlig konst

Den konst vi möter på offentliga platser väcker nästan alltid reaktioner. Vi möter konstverken i våra bostadsområden och torg, i skolor och på sjukhus och ofta triggar konsten igång ett helt batteri av känslor. Verken kan tillföra oss något värdefullt där vi råkar befinna oss, eller också gillar vi inte alls vad vi ser. Oavsett vilket så har konsten en förmåga att tränga sig på i det offentliga rummet, verket finns där och utmanar oss på en reaktion.

Vem bestämmer vilken konst vi ska möta på sjukhusen, i parkerna och skolorna? Hur går urvalet till?

Marie Holmgren är konstnär och har arbetat i många år som projektledare vid upphandling av offentlig konst. Bland hennes många uppdragsgivare finns Statens konstråd, Västra Götalandsregionen och en rad kommuner och bostadsbolag. Hon har gedigna erfarenheter av processen från idé till det färdiga verket och vad det ska tillföra en bestämd plats – en korridor i sjukhuset, entrén till ett polishus, en öppen plats som passeras av många resenärer m.m.

Varje plats och institution ställer egna och specifika krav. Marie kommer att redovisa hur man resonerar kring platsens betydelse, vilka bedömningar som görs och vad man vill uppnå med konsten. Med lätt hand och sin konstnärliga blick ger hon oss en djupare förståelse för konstens funktion i den offentliga miljön. Vi kommer att ledsagas av många bilder på installationer i Göteborg och i Riket, en del välkända men också en del mindre kända verk.  Och som alltid är det fritt fram att ha sin egen åsikt och tolkning av konsten!