Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konsert

Lyöstraini
— Anders Jormin, Karin Nakagawa, Lena Willemark

Bara i musikens vidunderliga värld kan en konstellation som Lyöstraini bli verklighet: Karin Nakagawa är en av Japans främsta virtuoser på 25-strängad koto (ett långt, uråldrig instrument som sällan spelas utanför Japan). Lena Willemark, med rötterna i Älvdalen, har spridit svensk folkmusik i flera decennier. Anders Jormin är en av våra mest eftertraktade tonkonstnärer.

I Lyöstraini (träd av ljus på älvdalsmål) tar de avstamp i Japans  klassiska musik, lägger till Lenas texter på älvdalsmål och toppar med Anders öppna landskap av improvisation. Resultatet blir mäktig musik med en sällsam förnimmelse av historia, samtid och morgondag – i samma klingande andetag. Alltså sådant som bara kan hända i musikens värld.

Tid: 24 februari kl 19.00
Plats: Blå Huset, Konstepidemin
Biljettpris: 235 kr

BOKA BILJETT via ticnet
(biljetter kan även köpas vid dörren i mån av plats)

Om Lyöstraini:
Karin Nakagawas rötter är dock i den traditionella japanska musiken- sånger om vinden, tonpoem om regn och det välsignade riset. Hon studerade från12 års ålder för legenden och mästaren Keiki Nosaka och idag räknas Karin som av de allra främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton – det största av instrumenten i kotofamiljen.

Lena Willemark, med rötterna i Älvdalen, har under många år varit vår klart ledande sångerska och en av våra viktigaste fiolspelare inom svensk folktradition. Hennes stora betydelse för spridning och förståelse av dessa våra rötters musik är svår att överblicka. Otaliga priser och utmärkelser har under åren bekräftat hennes särpräglade konstnärliga djup, internationella renommé- och hennes självklara öppenhet inför nya musikaliska möten.

Anders Jormin är komponist och rikt hyllad kontrabasist med världsrykte inom samtida improvisationsmusik. Tillika professor och hedersdoktor har Anders ett högst internationellt arbetsfält och han är sedan många år en av Skandinaviens mest efterfrågade tonkonstnärer.

Läs mer om arrangemanget här