Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konsert

Lena Willemark med Lyöstraini
— Anders Jormin, Karin Nakagawa, Lena Willemark

I den gemensamma trion LYÖSTRAINI ( ”Träd av ljus” på älvdalsmål, ”Trees of light” på engelska) arbetar folkmusikern Lena Willemark, kontrabasisten Anders Jormin och japanska kotovirtuosen Karin Nakagawa med att utifrån japansk klassisk musiktradition, med Lenas poetiska texter på älvdalsmål.

 ..ett sådant där spännande möte som uppstår på musikens världshav, utanför alla territorialgränser, där bara möjligheter finns.

Ensemblens musik bär, har någon sagt, en stark förnimmelse av historia, samtid och morgondag i samma klingande andetag. LYÖSTRAINI är ett lysande exempel på hur starka tonkonstnärer med klart skiftande bakgrund kan mötas och skapa ny musik som blir till mycket mer än bara summan av dess uppenbara beståndsdelar.

Att föra in den tusenåriga kototraditionen i ett samtida konstnärligt sammanhang är ännu en kontroversiell företeelse i Japan. Här bugade traditionsbevarande kotomästare i uppriktigt känd tacksamhet och publiken stod efter konserterna i ändlösa rader för att få ge yttryck för sin upplevelse.

I Sverige talas ännu om gruppens bejublade konsert på Umeå jazzfestival 2013- en konsert som också omskrevs som festivalens höjdpunkt i amerikanska media.

Karin Nakagawas rötter är dock i den traditionella japanska musiken- sånger om vinden, tonpoem om regn och det välsignade riset. Hon studerade från12 års ålder för legenden och mästaren Keiki Nosaka och idag räknas Karin som av de allra främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton – det största av instrumenten i kotofamiljen.

Lena Willemark, med rötterna i Älvdalen, har under många år varit vår klart ledande sångerska och en av våra viktigaste fiolspelare inom svensk folktradition. Hennes stora betydelse för spridning och förståelse av dessa våra rötters musik är svår att överblicka. Otaliga priser och utmärkelser har under åren bekräftat hennes särpräglade konstnärliga djup, internationella renommé- och hennes självklara öppenhet inför nya musikaliska möten.

Anders Jormin är komponist och rikt hyllad kontrabasist med världsrykte inom samtida improvisationsmusik. Tillika professor och hedersdoktor har Anders ett högst internationellt arbetsfält och han är sedan många år en av Skandinaviens mest efterfrågade tonkonstnärer.

Boka gärna din biljett här nedan ellerPusterviks biljettbokning. Begränsat antal platser.

Här kan du lyssna på P2 livekonserten från Folk och världsmusik galan i Berwallhallen den 14 Mars. Ca 17 min in i programmet spelar Lyöstraini.