senare den kvällen

senare-den-kvallen

Mattias Härenstam, Senare den kvällen, träsnitt, 106 x 71 cm

 

Utställningen, Senare den kvällen, på Galleri Konstepidemin är Mattias Härenstams andra separatutställning i Göteborg. Utställningen omfattar en serie av fem hängande skulpturer i trä, en serie av träsnitt och video.

Att väcka de döda eller reversera dödens slutgiltighet och att skapa nytt liv är kanske en av mänsklighetens äldsta drömmar alltifrån antikens Orfeus, över Mary Shelleys Dr. Frankenstein och helt fram till vår tids populärkulturella fascination för zombies. Mattias Härenstam beskriver sina skulpturer som:

“försök att transformera död materia till något levande – ett egentligen animistiskt förhållande till skulptur: Ett träd är ett levande objekt, det huggs ner och blir död ved och mitt arbete handlar så om att försöka ge det nytt liv. Min personliga utgångspunkt för skulpturerna var en naiv men intensiv önskan om att kunna återkalla en närstående person som plötsligt och våldsamt gick bort.”

De hängande träskulpturerna blandar samman kroppar och kroppsdelar med trädens naturligt förvridna former till något obestämbart med inslag av både skönhet och obehag. Arbetsprocessen är mycket fysisk och just i den fysiska interaktionen med materialet laddas det med nytt liv. Transformationen suddar ut gränserna mellan aktiva, levande subjekt (människor) och passiva, döda objekt (allt annat).

Mattias Härenstam (f. 1971 i Göteborg) studerade konst på Kunstakademiet i Bergen och Städelsschule. Frankfurt. Han bor och arbetar i Oslo och Fjällbacka med skulptur i främst trä och sten, grafik (träsnitt), film och video. Bland senare utställningar kan nämnas soloutställningar på Vigeland Museet i Oslo tidigare i år, Konstnärshuset, Stockholm (2014), Art-Claims-Impulse Contemporary Fine Arts, Berlin (2014), Norske Grafikere, Oslo (2014), Luleå Konsthall (2013), Kunstnerforbundet, Oslo (2012), Tromsø Kunstforening (2012) och Galleri 54 (2012). Härenstam har också deltagit på grupputställningar på bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, Oslo (2015), Galerie am Körnerpark, Berlin (2015), Whitechapel Gallery, London (2014), Herzliya Museum for Contemporary Art, Tel Aviv (2014) m.fl. Hans arbeten finns representerade på bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, Oslo; i konstsamlingarna till Oslo Kommun och det norska Kulturrådet.  Mattias Härenstam är en av de fyra konstnärer som nominerats till Lorck Schive Kunstpris (www.lorckschive.no), Norges största och viktigaste konstpris på 500 000 NOK, som utdelas vartannat år. De fyra nominerade konstnärerna får en produktionsbudget på 150 000 NOK var och producerar nya arbeten till en utställning på Trondheims Kunstmuseum hösten 2017. En internationell jury korar en prisvinnare bland de utställda verken.

www.mattiasharenstam.com

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur