Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

The Yellow Submarine
— Angelica Olsson

The Yellow Submarine, 15:30 min.

En videoessä av Angelica Olsson med musik av Dag Rosenqvist

I en traumasituation upphör varseblivningen att vara logisk, tidsuppfattningen ändras och hjärnan upprättar motorvägar mot smärtpunkten. Medvetandet spricker upp i abstraktion. Minnet, nuet och drömmar flyter samman. The Yellow Submarine är en sorgeprocess. En privat berättelse om min relation till min pappa och hans bortgång i cancer. Sorg är en subjektiv upplevelse, men ett tillstånd vi alla delar. Döden är en oundviklig del av livet, men varför vi dör och i vilken ålder, påverkas i hög grad av det liv vi levt. Min pappas liv speglar ett Sverige i förändring. Från året före andra världskriget bröt ut, i skuggan av folkhemmets uppgång och fall, fram till hans död. Situationer skapade av samhälleliga strukturer med en direkt inverkan på varje enskild människas livsvillkor och utrymme.

Till grund för videoessän ligger dagboksanteckningar, textfragment och sporadiska filmsekvenser från mobil och digitalkamera. Det fanns från början aldrig en ursprunglig idé eller tanke om att det skulle bli – något. Istället har The Yellow Submarine, långsamt vuxit fram. Musiken, The Procession – Become The End, av Dag Rosenqvist, tycktes känslomässigt reflektera den stämning jag försökte gestalta.Titeln kommer från namnet på folkbåten som min familj hade när jag var liten. Båten är en symbol för förflyttning mellan världar. En ambivalent symbol som representerar både friheten, utopin och döden.

Angelica Olsson är född 1978 i Stockholm. Hon är utbildad vid Nordiska Konstskolan i Karleby i Finland samt vid Konsthögskolan Valand i Göteborg där hon tog sin masterexamen i Fri Konst 2009. Hon är idag verksam i Göteborg som konstnär och intendent. Angelica Olsson arbetar i flera olika tekniker som teckning, text och rörlig bild. Hennes bildvärld gestaltar kompositioner i gråskalor, där hon rör sig i ett fält mellan det konkret föreställande och det abstrakta. Hennes bilder utgår ofta från enskilda situationer som visar utsnitt eller fragment av ett större narrativ. Hon har bland annat tilldelats Carl Larsson Stipendium, Eric Ericssons stipendium och Konstnärsnämndens arbetsstipendium.
www.angelicaolsson.com

Dag Rosenqvist är född 1978 och växte upp i Värnamo, Småland. Han är kompositör, musiker och producent verksam i Göteborg. Rosenqvist har gett ut musik som soloartist, både under eget namn och under numera insomnade pseudonymen Jasper TX, och har gett ut musik med duon From the Mouth of the Sun som även hade med musik i amerikanska regissörens Jeff Nichols senaste film Midnight Special (Warner Brothers 2016). Han har skapat musik till dansföreställningar i Sverige och för The London Royal Opera House och har ett pågående arbete med Floridabaserade scenkonstkollektivet Wild Beast Collective.
www.dagrosenqvist.wordpress.com