Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Undertryck
— Anna Ridderstad

På svenska

Installation with video 3,55 min

The work is created specifically for Bergrummet and originates from the room’s character of a cellar and the cultural notions which are connected to this. The cellar accommodates what is suppressed, what we do not want to acknowledge, whereas the nature of the water to find a way out always wins over the attempts to shut it out.

Anna Ridderstad (b. 1976) is working in Stockholm and creates installations in which inner and outer conditions meet. The relation of human beings to generating control is a recurring subject, and the material of the constructions is simple and ordinary. Over the past years, she has held a series of solo exhibitions and this is the second one in Gothenburg.

In English

Verket ”Undertryck” är skapat direkt för Bergrummet, och utgår från rummets karaktär av källare och de kulturella föreställningar som kopplas samman med det. En filmsekvens med vatten i rörelse visas tillsammans med ett minimalistiskt bygge bl.a. bestående av avloppsbrunnar. Det smälter ihop med Bergrummets råa jordgolv och stenväggar till en bild av underjordisk kraft.

”Vattnets symbolik har intresserat mig länge. Det är en kraft som alltid hittar ut, någonstans börjar det alltid läcka om det finns ett tryck, även om det tar tid. På det sättet liknar det människors bortträngda känslor, som alltid tar sig ut på något sätt och i någon form. Källaren är en kulturell symbol för det bortträngda, det vi inte vill kännas vid, och det här utställningsrummets karaktär var därför en intressant utgångspunkt.”

Anna Ridderstad är född 1976 och utbildad på Konstfack. Hon arbetar med installationer där inre och yttre tillstånd möts, och människans relation till kontrollskapande genom konstruerande och byggande är ett återkommande tema. I hennes storskaliga verk är kroppens upplevelse av rummet lika betydelsefullt som det intellektuella utforskandet. Anna Ridderstad är verksam i Stockholm, och har de senaste åren bland annat samarbetat med Konsthall C och den samtida dansscenen Weld och hon är 2016 aktuell med en utställning på Konstnärshuset i Stockholm. Anna arbetar med platsspecifika utställningar, en sådan gick att se på Galleri 54 i Göteborg.

www.annaridderstad.se