Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Vänträff med Stefan Sporsén & Henrik Wallgren

För den breda allmänheten är Stefan Sporsén kanske mest känd som kapellmästare i SVT:s På Spåret. Där är han frontman för Augustifamiljen, och han har också skrivit vinjettmelodin till programmet. Andra känner igen honom från Håkan Hellströms band där han hanterar såväl trumpet som keyboard. I det sammanhanget var han med om att skriva svensk musikhistoria när bandet spelade inför 140 000 personer under två konserter på Ullevi 2016 – ett svårslaget publikrekord i Sverige.Stefans karriär gick via musikhögskola till lokala band i Göteborg där han spelade med flera olika grupper, bland andra ORO, Organic Revolution Orchestra, Calvero och Elephant. De olika konstellationerna som uppstod på den tiden ledde så småningom fram till Hellströms band och senare till Augustifamiljen. Men också till en rad skivinspelningar med välrenommerade namn som José Gonzalés, Jens Lekman, Moses och Soundtrack of Our Lives.

Stefan ingår idag i Göteborgskollektivet Apparat Studios där han får utlopp för sin talang som kompositör och arrangör. Han har skrivit musiken till en rad dramaserier för SVT och blivit belönad med såväl Guldklaven som Prix Italia. Han skriver också filmmusik.

I ett projekt tillsammans med Henrik Wallgren skrev han musiken till skräckoperan Frankenstein på Göteborgs Stadsteater och till musikalen Pearl Harbor för Riksteatern.

Henrik Wallgren är äventyrare, sångare, poet, författare, Ostindiefarare, provokatör, underhållare och – säger han själv – ”ett folkhemsmonster som går lös i en skog nära dig”. Han har kallats punkgenerationens Leonardo da Vinci och testat det mesta i tillvaron. Med blandat resultat.

Henrik var under några år krönikör i GP:s lördagsmagasin och fick berättigad uppmärksamhet för sina tankar och åsikter om tillvaron i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Krönikorna kom så småningom ut i bokform med titeln ”De blöta apornas armé.”Han debuterade som författare 2013 med romanen ”Mannen under bron”. Enligt författaren är det ”en bok full av brutal uppriktighet och mörk humor. En bruksanvisning i de fria konsterna. Ett hedonistiskt manifest. En psykonautisk bekännelse och en halvtokig mystikers dyrköpta erfarenheter.”

Hans kanske mest spektakulära projekt var The Windwagon där han tillsammans med fem medresenärer seglade på en rullande träkärra genom Nevadaöknen. Resultatet av äventyret blev så småningom en fotobok och en dokumentär i SVT.

Bli medlem i Konstepidemins Vänner här