Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Vårens konstresa går till Ordrupgaard i Danmark

Ordrupgaard är ett danskt statligt konstmuseum beläget i Ordrup nära Jægersborg Dyrehave norr om Köpenhamn. Det är ett museum med inriktning på fransk impressionism och den danska guldåldern från 1800- och början av 1900-talet med en exklusiv samling målningar av Monet, Gauguin och Hammershøi. Vi besöker vårutställningen som innefattar en större samling av Hammershøis främsta verk. Ordrupgaard som anläggning är dessutom värd en egen mässa,  den har en tillbyggnad av stjärnarkitekten Zaha Hadid som gett museet en stark arkitektonisk profil.

Det var inte planerat men det kom sig så att Konstepidemins Vänner morgonen den 21 maj lämnade ett Göteborg som några timmar senare skulle explodera i högljudd musik och många tusentals glada människor som skulle springa eller bara titta på Varvet. Istället för att delta eller beskåda tog vi en bekväm långfärdsbuss söderut mot betydligt stillsammare platser. Från Helsingborg till danska sidan, första anhalten var en god lunch med traditionell dansk husmanskost i den mysiga gamla Humlebaek Kro.

Därefter började konstupplevelserna i det lilla museet Nivaagaards fantastiska Rhododendronpark. Tusentals buskar med Rhodendendron  i alla upptänkliga färger i full blom belysta av solljus som silade ner genom höga gamla bokträd. De enda ljud som hördes var fågelsång – en total kontrast till stan vi hade lämnat bakom oss.

Resans andra höjdpunkt var ett annat litet konstmuseum – Ordrupgaard – som ligger strax norr om Köpenhamn. Även detta museum har en stor och oerhört vacker park med mängder av gamla, ovanliga träd, blommor och vackra grässlänter. Ett stort näsduksträd stod i blom intill en spännande skulptur med mängder av speglar. Danskarna är suveräna på att skapa rum för konst!

På Ordrupgaard visades en utställning med en av Danmarks verkligt stora målare, Wilhelm Hammershøi, för att uppmärksamma 100-årsminnet av hans död. Det var huvudsakligen målningar med interiörer från hans hem i Köpenhamn, ofta med hans hustru Ida som modell. Oerhört vackra, kontemplativa bilder i mild gråskala med inslag av beige, svagt grönt, gråblått, vitt.

I utkanten av museiparken ligger ett mycket intressant hus – den berömde danske arkitekten och möbeldesignern Finn Juels bostad. Byggt av honom själv 1942 och alltså nästan 75 år gammalt – men så smart och stilrent utformat att det skulle kunna ha skapats av en dagens mest moderna arkitekter. Huset är möblerat med hans egenritade möbler och fyllt med konst och konsthantverk från mitten av 1900-talet. En upplevelse i sig värd en resa!

En annan sådan upplevelse är den nya tillbyggnad till själva museet som ritats av den nyligen avlidna iranska arkitekten Zaha Hadid. En total kontrast till den traditionella museibyggnaden i organiskt böljande former både ut- och invändigt. Så härligt djärvt och självständigt, en byggnad som kommer att betraktas som supermodern i århundraden.

Efter att ha avnjutit kaffe med ”dagens goda kaka” i solen under de vackra träden återvände vi till Göteborg nöjda och fyllda av den där särskilda känsla man får efter att ha upplevt riktig god konst och kultur. Nu rådde också där tystnad och ro efter dagens spektakel, men det regnade förstås……

Ulla-Britt Larsson /arbetsgruppen

 

Konstepidemins Vänner arrangerar träffar där du kan möta konstnärerna öga mot öga och uppleva det nya inom måleri, textil, foto, litteratur, teater, dans, musik, performance m.m. Det blir träffar under trevliga och informella former, och gärna i kombination med en bit mat och dryck.

Bli medlem i Konstepidemins Vänner