Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

VIVA – Ola Sigurdson & Nils Ramhøj i samtal

Konstnären Nils Ramhøj och Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, samtalar om Ramhøjs utställning VIVA som just nu visas i Galleri Konstepidemin. 

Datum & tid: 12 oktober, 18.00
Plats: Galleri Konstepidemin
fri entré

”Alla utställningens cirka 260 målningar, teckningar och fotografier utgår från de olika sociala, politiska och religiösa verkligheter som jag ställts inför under längre vistelser utomlands, i detta fall Mexiko, och från de erfarenheter de gett mig. Som deltagare och gäst har jag under självvalda exiler i olika delar av världen betraktat andra kulturer än den invanda, varit ett öga utifrån, iakttagit sakligt, för att sedan som konstnär förmedla det jag sett, utan pekpinnar, men inte utan inlevelse och känslor.

Utställningens generösa omfång ger på en gång uttryck för min önskan att söka gestalta en svårfångad, komplex verklighet samtidigt som jag vill bjuda in åskådaren att själv skapa egna associationer kring ett rikt urval betydelsebärande delar och möjliga kombinationer.

På väggarna blandas högt och lågt. Jag vill se, syna och visa allt. Över ögonhöjd samsas madonnor av alla dimensioner med maktens män. Längre ner, på gatan, uppträder levande kroppar i förening med all slags trivialiteter, ett golv, en martyr, ett avlopp, ett sår, ett rep, en hand, en son…  Och där någonstans, mitt i livet med allt dess lidande, vill jag också hylla det – Viva!”
– Nils Ramhøj