Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konsert

Zephyr releasekonsert & Vindarnas möte Tuultenpesä

Ljud från skog och vind när några av de bästa flöjtisterna i Sverige och Finland möts. Två konserter på samma kväll!

Akt 1 Zephyr – konsert och skivrelease

​Ett musikaliskt möte mellan tre av Sveriges främsta flöjtister på folk- och världsmusikscenen – Jonas Simonsson, Göran Månsson & Richard Ekre Suzzi. De vidsträckta musikaliska landskapen sträcker sig från nordiska myrar till den heta, myllrande trafikstockningen i en större stad sydöst om myren. Rytmiska vävar, sällsamma melodier och ljudliga utflykter under oktoberoceanens yta ger lyssnaren musik som aldrig tidigare hörts. Från stilla västanfläkt, iskall nordan, varm monsun till stormande orkan.

Akt 2 Vindarnas möte – Tuultenpesä

Anmärkningsvärt nog har vid ungefär samma tidpunkt två ensembler bestående av flöjtister sett dagens ljus i både Finland och Sverige. Dessa två ensembler, Zephyr och Wind on Wind, består av några av de bästa flöjtisterna på båda sidor om Bottniska viken. Denna nya flöjtensemble har redan rönt stor uppskattning t.ex. på Kaustinen Folkmusikfestival och under turnéer i Finland och Sverige.

Deras musik öppnar dörrar till nya landskap som doftar av skog, trä och fuktig jord. Ensemblen kan betraktas som en uttrycksfull orgel utan klaviatur där musikerna är luftströmmen, andningen. Ett vindväsen med ett rikt instrumentarium där kontraster och dynamik får en väldig spännvidd. En flöjtensemble där det minimalistiska, kärva och dramatiska får utrymme. Från lätt bris till brusande orkan.

Med repetitiv rytmik, modala melodier och flera melodiska lager skapar de stor variation och nya klanger. Ur den nordiska traditionen används polskor, hallingar, runosånger och annat. Minimalistisk musik från modern västerländsk konstmusik och olika andra folkmusiktraditioner letar sig också in i musiken och tittar fram här och där.
Tuultenpesä utvecklar och njuter av de färger och uttrycksmöjligheter som olika flöjter kan erbjuda. Med sina olika traditioner och unika bakgrunder som musiker och kompositörer korsbefruktar och skapar de nya sound och formspråk. Ett möte mellan ålderdomligt och modernt, tradition och förnyelse.

BLÅ HUSET
LÖRDAG 8 APRIL 19.00
BOKA BILJETT

Medlemmarna i Vindarnas möte – Tuultenpesä är:
Kristiina Ilmonen
Mimmi Laaksonen
Kirsi Ojala
Leena Laitinen
Jonas Simonson
Göran Månsson

Vindarnas möte/Tuultenpesä med stöd från Musikverket.
www.possibilitas.se/vindarnas-moete