Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo

Fanzine – gör din egen tidning

Fanzine är en ”tidning” som kan se ut som du vill och handla om något du verkligen gillar.
Ordet är en sammanslagning av “fan” och “magazine”. Eleverna ska känna sig inspirerade och redo att tillverka ett eget fanzine, med ett ämne de själva väljer efter eget intresse: hästar, dataspel, en idol, vänner och familj osv. De skriver, illustrerar, formger och planerar innehållet.

Det ger lust och tillgång till det egna språket och en första insikt i hur grafisk formgivning kan förstärka innehållet i det man berättar om. Fanzinet kan göras individuellt eller tillsammans med andra. Gruppen kan, om den vill, i förväg enas om ett tema.

Vi visa på olika tekniker och material som kan användas: olika papperskvaliteter, pennor, bokstäver och stämplar, urklipp, foton och teckningar.

Vi reflekterar över ämnet, hur de kan berätta för någon som inte vet nånting om det ämne de valt. Vi anpassar workshopen efter ålder och funktionsvariation.

Påbyggnad

Om det efter workshopen finns tillgång till en kopiator, kan barnen göra flera exemplar av sitt fanzine och dela med varandra och andra.

Fanzinet är ett användbart format för skolans andra ämnen och uppgifter, men bör alltid utgå från barnens lust och egna val av hur och vad de vill berätta.

Andra workshops