Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Teater

Aldrig glömd – en skröna om min mamma i en akt
Fia Adler Sandblad, ADAS teater

Aldrig glömd – en skröna om min mamma i en akt är en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria gestaltat med stor fantasi och mycket humor! En efterfrågad och omtyckt föreställning som nu är inne på sin fjärde säsong. Efter föreställningen finns möjlighet till samtal och begrundan för den som önskar stanna kvar en stund.

Om föreställningen

Mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv.

Skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad och regissören Bortas Josefine Andersson bjuder med publiken på en hisnande färd genom svensk kvinnohistoria. En resa som spänner från Gustav III:s Sverige, via f.d. tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg och ända fram till våra dagar.

Fia Adler Sandblad tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter – och fram träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor. Aldrig Glömd kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.

  • Av och med: Fia Adler Sandblad
  • Regi: Bortas Josefine Andersson
  • Föreställningens längd: 50 min

Föreställningen är producerad med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden, Wilhelm och Martina Lundgrens Stiftelser samt ABF.

Sagt om föreställningen

”Det är ett finstämt, ytterst känsligt drama Fia Adler Sandblad driver upp till ytan för beskådande för den som vill se. Något som inte bara kan bedömas för sitt agerande men som en verklig gärning, en medveten aktion för en ny förståelse, förlåtelse, för ett nytt liv”.

– Kjerstin Norén, Tidningen Alba

 

”Karismatiskt så att det förslår! /…/ överhet och myndighetspersoner parodieras. Briljant agerat när det lustmördas! Som effektiv kontrast fastslås sanningar i de odramatiska glipor Aldrig glömd försetts med /…/ stor scenkonst.”

– Mats Hallberg, Kulturbloggen

 

”Pjäsen är 50 minuter lång, men det känns som om det utvalda stoffet hade kunnat fylla två timmar. Fia Adler Sandblad är en briljant skådespelerska. Lika träffsäker när hon gestaltar en ung, blyg och fnittrig kvinna, som när hon gestaltar Gustav III. Hon är dessutom rolig som en stand-up-komiker. Med ett ’swung’ i framförandet, och ett självlysande leende och karisma /…/ Jag hoppas pjäsen spelas in av SVT så att du också får se den”

– Sofie Björck, Tidningen Miljömagasinet

 

”en försonlig föreställning med fin energi /…/ Adler Sandblads energiska spelstil ger föreställningen fin dynamik”

– Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten

Med stöd från/I samarbete med

ABF
Göteborgs Stad

Relaterat innehåll