Trädgårdsmästare Maria Sjöstedt från Göteborgs botaniska trädgård gästar Konstepidemin och skapar tillsammans med medlemmen Jill Lindström verket Ondskans blomma – en uppföljning, och samtidigt en motpol, till verket Voljären som växer fram ett stenkast bort i Botaniskas trädgårdar.
Trädgården speglar både ångest och hopp i klimatförändringens tid. En trädgård bestående av endast icke-gröna växter gestaltar en slags dystopisk visualisering av det val vi står inför. Vad blir det? Harmoni i ekologi, biologisk mångfald och hållbarhet – eller förödelse, en planetens tragedi? Jill Lindström konstnärliga gestaltning står som en positiv kraft där ett uppstudsigt, viljekraftigt liv gör sig påmint. Trädgården ska ändå upplevas som om det ändå finns en strimma hopp. Anläggningen kommer vara skrämmande men också vacker och elegant och väcka tankar om framtiden och livets förutsättningar.
Tanken med samarbetet mellan Konstepidemin och Botaniska är att samverka men också utmana varandra, och att gästspela inom varandras områden, både geografiskt och innehållsmässigt. Ett utbyte där konst och trädgård kan samverka och skapa engagemang för den biologiska mångfalden.
Ondskans blomma är en del av ett treårigt samarbetsprojekt mellan Konstepidemin och Göteborgs botaniska trädgård och ingår i jubileumsprogrammen för Göteborgs Stad 400 år och Botaniskas 100 år.
Konstnärer från Konstepidemin intar Botaniska trädgården 2021–2023, där konstverket Voljären är navet i en utställning som växer år efter år. Verket är ett rum där tankar flyger fritt, fågeln som sinnebild för det fria, voljären som ett rum som både begränsar och ramar in. När man stiger in i verket omsluts man av en komposition av ljud och ljus. Läs mer om Voljären.