Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Allas Ateljé: Fred Bortom Orden (Peace Beyond the Words)
Azadeh Zaghi

På svenska

The exhibition Peace Beyond the Words shows a collaborative pedagogical art project in the public space, created and led by the artist Azadeh E. Zaghi. The project is designed to work with community members in a series of workshops. By creating images together, te participants are given the opportunity to tell their story, reflecting our human experiences. The images are then translated into flags.

The 260 flags displayed at Allas Ateljé have been made by adults and children living at Restad Gård, Sweden’s largest asylum residence, Lövgärdesskolan and Blå Stället in Angered, Allas Ateljé in Bergsjön, students at the University of Tehran and in online workshops with participants from all over the world.

In English

Fred bortom Orden är ett samarbetspedagogiskt konstprojekt i det offentliga rummet skapat och lett av artisten Azadeh E. Zaghi. Projektet ska ses som en fortsättning på konstnärens målningsprojekt ”Principles of Harmony and Contrast”, en förlängning av den konceptuella och visuella effekten av hennes projekt.

Genom att använda vexillologi (studie av flaggors design och betydelse) och samhällets engagemang har det här projektet erbjudit en serie workshops där deltagarna fick möjlighet att skapa egna, unika starka designer och samtidigt berättar sina historier och omvandla dessa till flaggor. Dessa flaggor sätts nu samman av artisten till en installation av skulpturalt monument i Allas Ateljé under GIBCA Extended. Projektet är hängivet till att skapa ett utbyte mellan våra kollektiva och individuella erfarenheter som människor. Fred bortom orden utforskar frågor kring identitetpolitik, miljöfrågor, mänskliga rättigheter, migration, politiska relationer med mera.

Den här utställningen presenterar ett betydelsefullt verk som satts samman av en vitt skild allmänhet som föreställer sig ett nytt samhälle bortom begränsningar och landsgränser. Resultatet som visas på Allas Ateljé på Rymdtorget Bergsjön har skapats genom en rad av workshops där deltagarna tillsammans gjorde 260 flaggor. Fredsflaggor har skapats av barn som deltog i projektet på Konstepidemins Allas Ateljé på Rymdtorget i Göteborg, vuxna och barn som bor i Sveriges största asylboende, Restad Gård i Vänersborg, i samarbete med Support Group Network, Lövgärdesskolan i Angered, Blå stället, Kulturstråket Navet i Bergsjön, Vasakrona ArtMadeThis samt studenter på Teherans Universitet, som deltog i projektet genom workshops online.

Vernissage
Fredag 17 september kl. 15:00-18:00
Konsert med Hilacha kl. 17:00

I samband med vernissagen bjuder Navet i Bergsjön in till en konsert med gruppen Hilacha organiserad av den konstnärliga ledaren Anki W Ebonsdotter. mMdverkande Corina Oliva: bas och röst, Nahuel Ivalo: Trummor , Miguel Garcia: gitarr och röst.

Anki W Ebonsdotter är låtskrivare, vokalist, musiker och konsertarrangör. Hon arrangerat ett flertal konserter i Bergsjön. Hilacha är en trio som spelar en blandning av folkmusik, jazz och rock. Ordet ”Hilacha”betyder tråd.  Hilacha, tråden,  är själva essensen i tyger och textilier men ska samtidigt inte synas. När man visar sidor av sig själv som man inte vill att andra ska se kallas det för att ha “visat hilachan”.  Den aspekt av sig själv som man försöker gömma men som kan vara svår att dölja eftersom att vi att alla är gjorda av små små livstrådar som hänger lite här och var.
Konserten görs med Stöd av Kulturens bildningsverksamhet och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden

Principles of Harmony and Contrast

Principles of Harmony and Contrast är en serie av 8 målningar på duk som hängts som flagga och är ett försök för att gestalta de nya former av kommunikation mellan olika grupper som först uppfattats som motsatser men som sedan stabiliserats i möten över dessa motsatser. Målningarna är resultat av forskning som konstnären gjort kring komplementfärgernas kontrastförhållanden som en lära om det som utövar inflytande på sin motsats och där kontrapunktens ömsesidiga beroende varit av särskilt intresse. Målningarna uppmuntrar till en ny förståelse av vår världs politiska relationer och konflikter. Konstnären gestaltar nya sätt att se på världen och väcka medvetenhet kring vad vi dagligen utsättas för, med syftet att ge oss fler perspektiv än de som ges av våra specifika kulturella, politiska och historiska omständigheter.

Azadeh E. Zaghi

Göteborgsbaserad konstnär Azadeh E Zaghi föddes i Iran 1981 och har varit verksam i Sverige sedan 2008. Zaghi beskriver med egna ord hur hennes arbete är centrerat kring ansträngningen att ”föra de tysta och mindre ansedda händelserna upp till ytan och belysa dem”, samtidigt som de konstrueras inom angelägna ämnen såsom undersökning av olika aspekter av sociala, ekonomiska och politiska orättvisor. Hon berör ofta teman såsom internationella relationer, antirasistisk kritik, kritik mot exceptionalism, historisk representation av trauma. Detta tar sig i uttryck i form av performance, video och installation, bilder och dokumentärfilm samt Konstnärliga pedagogiska projekt i det offentliga rummet.

Projektet har kunnat genomföras tack vare bidrag från Projektstöd Pronto, Kulturrådet, Västra Götalandsregionen och Konstepidemiens Allas ateljé i Bergsjön, Göteborg.
Vi följer utvecklingen av coronapandemin och planerar evenemanget utifrån gällande rekommendationer och restriktioner.

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Statens kulturråd
Västra Götalandsregionen
ABF

Läs mer om GIBCA Extended på Konstepidemin