Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Scenkonst

Pneuma med Teater Spira
Per Agélii, Jonas Fröberg, Paula Matthusen, Robert Bolin

Pneuma
– luft, vind, andedräkt, ande (grekiska).
En föreställning med skulptur, musik och text.

I begynnelsen skapades musik: ett elektroakustiskt verk av Paula Matthusen i en svit med fem tablåer. Kring detta verk möttes några konstnärer för att utifrån eget kunnande bygga ett hus, en ny gemensam plats. Skulptör Per Agélii skapar levande rum av ljus och papier-maché. Dramatiker Jonas Fröberg har väckt ett diktarjag som fyller platsen med minnen och berättar en historia om sönderfall. Regissör Robert Bolin har format ett stråk genom tiden för att förmedla den helhet som skapats under Paula Matthusens tak.

Kort om Teater Spira

Vi skapar teater om aktuella samhällsfrågor och arbetar platsspecifikt. Våra verk växer fram ur långa samarbeten med människor utanför teatern: Volvoarbetare i pjäserna ”Vi ska inte skriva nån jävla bok!” och ”Varsel” samt gymnasieelever i ”F for Life”.

En triptyk om Management i vård, skola och konstliv

Verket ”pneuma” är del två i vår triptyk om det Management-styrda Sverige. Först kom dokumentären ”Statskuppen” om Managements intrång i skola, sjukvård och konstliv. 2023 avslutar vi med ”Skiten” som handlar om självcensur i Management-styrda samhällen.

Vad är Management?

Ett styrsystem som genomsyrar sjukhus, skolstyrning, näringsliv och konstpolitik. Det föddes i Ford-fabriken i U.S.A: ”Rätt skruv ska möta rätt mutter under rätt tidsåtgång”. Nu märker man det som en mätnings-hysteri med nyckeltal och ökande administration.

Medverkande

Paula Matthusen, kompositör, Per Agélii, skulptör, ljus; Jonas Fröberg, dramatiker; Robert Bolin, regissör; Anna Svensdotter, musiker (inspelad flöjt).
Föreställningen är 60 minuter.

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Kulturbryggan
SVERIGES FÖRFATTARFOND
Statens kulturråd

Läs mer om GIBCA Extended på Konstepidemin