Vad formar en människa? På kvällens Vänträff reflekterar Gunvi Bengtsson kring detta tema – och gestaltar det också i sin konst. Nikolas Nilsson Falkholt menar att konstens roll är att kommentera och synliggöra den tid vi lever i. Den ska vara tankeväckande, och gärna humoristisk.
Gunvi Bengtsson arbetar huvudsakligen med skulptur men använder sig även av installationer, foto och teckning.
Hennes inriktning har under de senaste åren varit att skildra den ständigt pågående rörelsen i en människa som sker mellan dåtid, nutid och framtid – vad som sker i den rörelsen både tanke- och känslomässigt och hur det påverkar och formar en människa.
Arbetsmaterialet är en mycket viktig del i hennes arbetsprocess och har varit varierande. Olika material skapar olika uttryck och blir därmed också helt avgörande för skulpturens slutliga uttryck. Skulpturerna grundas på en personlig utgångspunkt, men tanken är ändå att de hos betraktaren ska väcka någon form av igenkänning och kännas allmängiltiga.
Gunvi är utbildad vid Valand och har ateljé på Konstepidemin. Hon har haft flera offentliga uppdrag och är representerad i Vaggeryds kommun, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Smålands Konstarkiv och Vandalorum i Värnamo.
Nikolas Nilsson Falkholt arbetar i sitt konstnärskap främst med teckning, installation och rörliga bilder. Parallellt har han under många år arbetat med undervisning i konstnärlig gestaltning på bland annat Högskolan för design och Konsthantverk i Göteborg.
På Vänträffen kommer han att visa ett urval av arbeten som speglar de klassiska konstuttrycken och de samtida. Det är så han arbetar, inget utesluter det andra. Det bärande idéen är att ta del av teknik och varierade framställningsmetoder, olika lösningar och materialval.
– Jag kommer att visa installationsarbeten med objekt. Performance som befinner sej i lager av meningsskapande och relationella ingångar. Min konst ska vara tankeväckande, humoristiskt överraskande, obegränsad i material, metoder och teknik.
– Konstens roll är att kommentera och synliggöra den tid vi lever i. Det är min intention. Konstnärligt arbete består av idéer och processer och min förhoppning är att för varje nytt steg i processen som jag befinner mej i leder till att jag kommer närmare den eller de berättelser jag vill nå fram till och berätta.
Nikolas har en Master i Fri Konst vid Umeå Universitet samt flera utbildningar inom områden som konstnärligt skapande, filosofi, konstteori, digital fotografi, video som konstnärligt uttrycksmedel med mera. Han har deltagit i en rad separat- och grupputställningar och är representerad i bl.a. Göteborgs Konstmuseum, Västra Götalands Län, Kungsbacka kommun och Stockholm Stad.