Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

Samtal om Konst: konstnären och aktivisten Azad Larki

Galleri Konstepidemin bjuder in konstnären och aktivisten Azad Larki att berätta om sitt konstnärskap i vår föreläsningsserie Samtal om Konst. Utifrån hans projekt The Writings on the Wall djupdyker vi i ämnen som revolution, yttrandefrihet, sensur och demokrati.

Konstnären Elin Wikström kommer att moderera samtalet med Azad Larki. De båda möts i den interaktiva och politiska performancekonsten.

The Writings on the Wall

The Writings on the Wall visades som performance under invigningen för GIBCA Extended den 15:e september på Konstepidemin. Det är ett politiskt obundet kulturprojekt som lyfter fram kampen för yttrandefrihet och demokrati i Iran genom ett interaktivt graffiti-liveperformance och en digital konstutställning. Projektet gestaltar den kamp som utspelar sig på städernas väggar i Iran i samband med demonstrationer mot diktatorregimen. Regimen, regianhängare och motståndare använder alla samma väggar för att sprida sina budskap genom slagord som dem skriver med sprayfärg. Ett krig pågår på stadens väggar. Projektet strävar efter att ge den mest unika och ocensurerade rösten för det iranska folkets kamp mot diktaturen.

Projektet kommer också att resultera i en digital konstutställning, vilket ger en plattform till iranska aktivister och konstnärer att tryggt dela sina verk med andra på persiska, engelska och svenska.

Azad Larki

Azad Larki, filmskapare och aktivist, föddes den 4 april 2001 i staden Karaj, belägen nära Irans huvudstad Teheran. På grund av deras politiska aktivism i hemlandet behövde Azad och hans familj fly och söka asyl i Sverige 2019.

Kulturen blev ett sätt för Azad att bearbeta orättvisorna, de trauman han genomlevt, och fungerar även som ett verktyg för att kunna fortsätta med sin aktivism. Han har producerat debutkortfilmen Nummer 11, som behandlar orättvisorna kring att vara en asylsökande person i Sverige. Filmen vann tre priser på Frame Filmfestival, Kultur UngdomsFilm-dagens pris och Bästa Manus på Sveriges kortfilmfestival.

Elin Wikström

Elins verk är deltagardrivna, äger rum i dialog med olika sammanhang och ifrågasätter normer, värden och logiker för hur vi talar, tänker och handlar. Syftet med Wikströms konstnärliga praktik är att reflektera över aktuella sociala, politiska och kulturella frågor.

Samtal om Konst

Samtalet sker i Galleriets lokaler bland våra pågående utställningar: Johan Ibrahim Adam – Broken Wings / Promised Land, Merete Lassen – Line Up och Lisa Holmgren – Röda Dagar, som alla är en del av Gibca Extended.

Med stöd från/I samarbete med

ABF
Göteborgs Stad
Sensus
Kultur Ungdom
Statens kulturråd

Relaterat innehåll