Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Att bära päls
— Hilma Nordén

Hilma Nordén utforskar naturen, folktro, föreställningar om magi, skogens plats i vårt moderna samhälle – allt genom måleri och textil skulptur. Ur porerna växer grässtrån, kryper fram djupt rotade. Lindade i vinden där de somnar och blir hela finns ingen gräns mellan huden och omvärlden. Det kan göra ont där men allt blir mjukt när mossa täcker över människan som äntligen får lov att vara djur.

Det finns mer än bara planterade träd i skogen, och Hilma vill genom sitt konstnärskap utforska nutida och historiska trosuppfattningar i sagan om den. Hon är uppvuxen i produktionsskog och när hon återvänder till platser som varit viktiga i hennes barndom är de ofta borta. När Hilma var liten upplevde hon många gånger skogen tillsammans med en häst, och djuren som bor i skogen blir då ofta mindre rädda än om man hade gått ensam. Man får en chans att vara delaktig. Därför är mötet med skogen genom hästen en viktig plats i upplevelsen, och en vän att lita på. En skog som hon lärt känna blir som en levande individ, inte bara en plats. Ändå kan ett snabbt beslut tas att den ska avverkas. Det är som att en närstående gått bort utan varken begravning eller minnesstund.

Om konstnären

Hilma Nordén är född i Arvika, Värmland. Hon är utbildad på KV Konstskola i Göteborg, och har en kandidat från Konstfack i Stockholm som avslutades 2021. Nu bor och verkar hon i Stockholm  med måleri, skulptur och muralmålningar.

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Statens kulturråd
Arr. Galleri Konstepidemin

Relaterat innehåll